Zorg op afstand en toch dichtbij

Een beeldtelefoon als hulpmiddel in de zorg. Het is een manier om mensen langer zelfstandig thuis te kunnen laten wonen. Of iemand kan bijvoorbeeld eerder uit het ziekenhuis worden ontslagen.

Meneer Van der Meiden (83) uit Dokkum maakt dankbaar gebruik van de beeldtelefoon. "Een paar keer per week heb ik even een praatje met een dame van Thuiszorg Het Friese Land. Dat is wel heel fijn."

Het idee van de beeldtelefoon is eenvoudig: wanneer mensen met elkaar bellen, zien zij elkaar ook daadwerkelijk. Het is een gewone telefoon met een ingebouwde camera en een videoscherm. Niet alleen vergemakkelijkt het de communicatie, het is ook een heel persoonlijke manier van communiceren doordat de bellers elkaar tijdens het gesprek gewoon kunnen zien. Toch is het niet het eerste waar mensen aan denken, als hulpmiddel in, of als aanvulling op de zorg.

Meneer Van der Meiden kan zich daar wel iets bij voorstellen: "Mensen denken direct dat je de hele dag aan de telefoon zit, maar dat is niet zo. In geval van nood kan ik op elk moment contact opnemen met de thuiszorgorganisatie, dat is een prettige gedachte. Daarnaast bellen de verpleegkundigen drie keer per week op een afgesproken tijdstip. Gewoon, om even te kijken hoe het gaat."

Proef in Dongeradeel

In de gemeente Dongeradeel doen Stichting Welzijn Het Bolwerk en Thuiszorg Het Friese Land sinds begin 2013 een proef met zorg en welzijn op afstand. Gemeente Dongeradeel nam het initiatief voor dit project en wil hiermee onderzoeken of deze innovatieve manier van dienstverlening helpt om de leefbaarheid op peil te houden, vooral in gebieden waar het aantal voorzieningen afneemt. Het doel van de proef is te kijken of mensen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Betrokken wethouder Sicco Boorsma heeft veel vertrouwen in de werkwijze: “Het is al gebleken dat de beeldtelefoon bijdraagt aan het gevoel van veiligheid en dat het bovendien eenzaamheid kan verminderen.” Provinsje Fryslân subsidieert het project in het kader van het Sociaal Investeringsfonds SIF.

Aanmelden voor zorg of welzijn

Mensen kunnen zich voor de proef aanmelden. Voor Welzijn op afstand kunnen deelnemers overdag contact opnemen met Stichting Welzijn 'Het Bolwerk', in Dokkum. Hier zitten vrijwilligers die de beeldbeller direct kunnen helpen met allerhande zaken. Bijvoorbeeld met het vinden van de juiste pedicure ergens in de buurt, of gewoon: om even een praatje te maken. Voor ingewikkeldere zaken, bijvoorbeeld advies over belasting of hulp bij schulden, is er speciaal een ouderenadviseur die mensen persoonlijk kan begeleiden.

Direct contact, directe zorg

Dinie Sieswerda van Thuiszorg Het Friese Land is één van de verpleegkundigen die voor Zorg op afstand wekelijks met mensen contact opneemt via de beeldtelefoon. "Het is een gemakkelijke manier om even een praatje te maken. Bovendien zien wij ook direct aan onze cliënt of het wel ècht goed met hem of haar gaat." De beeldtelefoon kan ook in combinatie met personenalarmering worden aangevraagd. In dat geval krijgt iemand ook een ketting met een alarm-apparaatje. Als iemand valt, of er is een andere spoedsituatie, heeft die persoon met één druk op de knop een verpleegkundige aan de lijn. Dinie: "Wij kunnen dan direct actie ondernemen en sturen de dichtstbijzijnde verpleegkundige eropaf." 

Zorg voor zijn vrouw

Meneer Van der Meiden uit Dokkum was al bekend met de zorg, voordat hij daar zelf een beroep op moest doen. Jarenlang zorgde hij voor zijn vrouw die in '95 een hersenbloeding kreeg. Hij hielp haar met aankleden, kookte voor haar en bracht haar drinken. "Bij elke kik die ze gaf, sprong ik op om te helpen. Dat was zo'n automatisme." Mensen in zijn omgeving zeiden wel eens gekscherend dat Van der Meiden zijn vrouw teveel verwende. "Maar ze had het verdiend, weet je. Ze had het gewoon verdiend", zegt hij als hij even met zijn hand over de tafel veegt.

Nog wel eens springt Van der Meiden op uit zijn stoel, omdat hij in gedachten de stem van zijn vrouw hoort. "Maar in 2010 is ze overleden. We waren 58 jaar getrouwd. Ze zei altijd tegen me: 'We halen de zestig toch wel hè?', maar dat is helaas niet gebeurd. Ik zei altijd: als jij blijft leven meissie, dan halen we het."

Stil in huis

Het is stil geworden in het huis van Van der Meiden. De foto's hangen aan de muur als herinnering aan hoe 't ooit is geweest. Zijn dochters wonen in Apeldoorn en Schiedam. Zo op zijn tijd zien ze elkaar wel, maar het is niet echt om de hoek. Mede daarom vindt meneer het wel fijn dat hij een paar keer per week gebeld wordt door de verpleegkundigen. "Er zit daar een dozijn verschillende vrouwen. Hun naam vergeet ik telkens weer, maar als ik ze weer zie, herken ze direct. Dinie! Die belt wel vaak. Dinie ja, zo heet ze."

Nieuwerwets

Dinie merkt dat mensen vaak nog een beetje terughoudend zijn als het om de beeldtelefoon gaat. "Ik druk ze op het hart dat het echt heel eenvoudig werkt. Het is zó gemakkelijk, en het contactmoment wordt ook vaak zo gewaardeerd. Als je alleen thuis zit, dan vereenzaam je." Want niet alleen het feit dat de zorg, hoewel op afstand, op deze manier toch heel dichtbij is, is het vooral ook het sociale aspect dat Dinie zo belangrijk vindt.

'Eenzaamheid verminderen'

Ze belt ook wekelijks met een vitale man van 92. Hij woont nog thuis omdat hij geen indicatie krijgt voor het verzorgingstehuis. Terwijl hij het liefst daar, bij zijn broer, zou willen zijn. Dan hadden ze nog eens een praatje. "Ken je dat beeld van het bankje op straat waar vier ouden van dagen op een rijtje zitten en de politieke toestand bespreken? Dat is precies wat deze man mist." Daarom hebben we de afspraak gemaakt dat ik hem 's ochtends bel, nadat hij de Leeuwarder Courant uit heeft. Dan hebben we het samen even over de politiek."

Zorg op maat

En zo weet Dinie bij iedereen waarover ze een gesprek zal aanknopen. Bij iemand die net ontslagen is uit het ziekenhuis, checkt ze via de beeldtelefoon of het goed gaat. "Dit is echt zorg op maat", vertelt ze. "Er ontstaat een band met deze mensen. We hebben altijd persoonlijk contact. Dat kunnen we op vaste momenten inplannen, maar vooral het feit dat mensen ons daarnaast 24 uur per dag kunnen bereiken, geeft ze een veilig gevoel."

Van der Meiden beaamt dat. Hij vindt het best dat hij nog zelfstandig thuis kan blijven wonen, maar dat hij af en toe contact heeft met 'de dames', vindt hij heel fijn.

Proef Zorg op afstand tot mei 2014

Mensen die zich nog willen aanmelden voor de proef zorg en welzijn op afstand, kunnen contact opnemen met Thuiszorg Het Friese Land: 0900 - 88 44 (0,10 ct. p/m.). Onderzoek en evaluatie zijn een belangrijk onderdeel van de proef die tot eind mei 2014 loopt. Deelnemers worden daarom aan het einde van de proef gevraagd hoe het is bevallen.

bron: www.dongeradeel.nl

NijFinster is partner in het project en verzorgt de technische realisatie.

 

 

Nieuws Rss

CoderDojo Dokkum krijgt vervolg in najaar 2017

19-06-2017 CoderDojo Dokkum krijgt vervolg in najaar 2017

Goed nieuws: CoderDojo Dokkum gaat door! Na de zomerperiode zal CoderDojo… Lees verder

Klik hier voor meer nieuws

Partners & klanten

Piter Jelles CMOGroningen
Bekijk al onze referenties