Teleconsultaties zouden succesvol kunnen zijn in Nederland

telemedicine ameland

Teleconsultaties zouden ook in Nederland kunnen helpen om de zorg efficiënter te maken. Industrieel ontwerper Priscilla Esser deed op Ameland een proef. Ze promoveert erop aan de TU Delft.

Consultaties tussen doktoren en patiënten met behulp van videoschermen, komen nog bijna niet voor in Nederland. Toch zouden teleconsultaties de zorgsector kunnen helpen op het gebied van bereikbaarheid en kosten. In de Nederlandse thuiszorg is dit soort contact op afstand al langer geaccepteerd, maar daar liggen de zaken minder gevoelig. Het telecontact is daar eerder sociaal dan medisch van aard. Ook in het buitenland, waar de reisafstanden groter zijn, komen teleconsultaties al vaker voor.

Proef Ameland Onderzoeker en industrieel ontwerper Priscilla Esser deed onderzoek naar teleconsultaties. Ze voerde daarvoor onder meer een proefproject uit op Ameland: de Virtuele Polikliniek Ameland (genomineerd voor de Spider Award 2009 voor het meest innovatieve project in de zorg). De Virtuele Polikliniek was bedoeld voor patiënten die bij de huisarts op Ameland komen en waarbij de huisarts overweegt of hij de patiënt doorstuurt naar de internist van ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum. Via een teleconsultatie-systeem werden deze patiënten op Ameland verbonden met de specialist op het vasteland. Daarnaast zou de virtuele polikliniek ook gebruikt kunnen worden voor controleconsulten, bijvoorbeeld bij diabetespatiënten.

Positief De ervaringen met de proef in Ameland waren in grote lijnen positief, vertelt Esser. Er kwamen geen fundamentele obstakels voor de verdere invoering van teleconsultatie in Nederland naar boven. Esser keek vooral als industrieel ontwerper naar het teleconsultatie-systeem. "Als ontwerper heb je invloed op het systeem. Je mag verwachten dat een ontwerpersaanpak bij het ontwikkelen van teleconsultatie-systemen een positief effect heeft op de acceptatie ervan."
"Dit kan bijvoorbeeld zitten in het bepalen van het camerastandpunt of het toevoegen van een extra zijaanzicht. Sommige patiënten vinden het vervelend dat de dokter hen geen briefje met een recept kan geven. Daar zou je technisch gemakkelijk wat aan kunnen doen." Esser ziet toekomst voor teleconsultatie-systemen in Nederland. Technisch is er volgens haar eigenlijk geen probleem en voor de patiënt kunnen er duidelijke voordelen zijn. "Toch is dit niet voldoende om teleconsultatie geaccepteerd te krijgen. Er moeten ook voordelen voor de artsen in het systeem zitten, niet alleen voor de patiënten. Bovendien moeten de vergoedingen voor de artsen goed geregeld zijn.

(bron: ICTzorg/Zorgvisie)

NijFinster was betrokken bij de aanloop en realisatie van de pilot en leverde de techniek. We zoeken samen met het ziekenhuis naar mogelijkheden om de pilot voort te zetten en uit te breiden.

Nieuws Rss

CoderDojo Dokkum krijgt vervolg in najaar 2017

19-06-2017 CoderDojo Dokkum krijgt vervolg in najaar 2017

Goed nieuws: CoderDojo Dokkum gaat door! Na de zomerperiode zal CoderDojo… Lees verder

Klik hier voor meer nieuws

Partners & klanten

Zibber Thuiszorg Het Friese Land
Bekijk al onze referenties