Ouderen nieuwsgierig naar e-health

Een derde van de Nederlanders verwacht de komende jaren meer gebruik te gaan maken van digitale zorg (ook wel bekend als e-health). Vooral jongere Nederlanders staan open voor digitale zorgtoepassingen zoals e-consulten met specialisten of het op afstand meten van bloedwaarden. Dat blijkt uit onderzoek van Multiscope in opdracht van glasvezelexploitant Reggefiber onder ruim duizend Nederlanders.

Nederlandse ouderen gaan steeds vaker online en ontdekken de mogelijkheden die technologie hen biedt om langer zelfstandig te kunnen blijven. Ruim driekwart van de senioren tussen de 65 en 75 jaar is inmiddels dagelijks op internet, tegen minder dan de helft (43%) in 2005, zo becijferde het CBS begin maart. Een groeiend aantal ouderen neemt zijn toevlucht tot mobiele apparaten om verbonden te kunnen zijn met familie en vrienden, maar ook met de medische wereld.

Meerderheid wil meer digitale zorgtoepassingen gebruiken

Uit het onderzoek komt naar voren dat een derde van 55-plussers niet over een goed internetverbinding beschikt en ehealth daarom links laat liggen. Dit geldt met name voor inwoners van de Noordelijke provincies en Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. Ruim de helft (55%) zegt hiervoor niet over de juist middelden, zoals een smartphone of tablet, te beschikken. Driekwart denkt niet met de geboden zorgtoepassingen om te kunnen gaan terwijl bijna 30 procent geen reden ziet om er gebruik van te maken.

Een ruime meerderheid (61%) zegt juist wel van digitale zorgtoepassingen gebruik te willen maken om langer zelfstandiger te kunnen blijven wonen. Ook fysieke beperkingen die mobiliteit verhinderen is een reden om over te gaan op ehealth. Dit geldt vooral voor ouderen in de regio West-Nederland (Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland).

Bijna een derde van de Nederlandse 55-plussers maakt al gebruik van apps om de gezondheid te monitoren. Opnieuw zijn het ouderen in de regio West die hier het meest gebruik van maken. Zo'n 36 procent geeft aan in de toekomst gebruikt te willen maken van ehealth via een smartphone of tablet.

Uit onderzoek door Telecompaper blijkt dat driekwart van de Nederlanders in de leeftijd van 50-64 jaar in Q1 2015 beschikte over een smartphone. Dit geldt voor ruim de helft (52%) van de ouderen in de leeftijd van 65 tot 80 jaar. Ter vergelijking: 96 procent van de jongeren (12-19 jaar) beschikte in de eerste drie maanden van dit jaar over een smartphone. Van de 50-64 jarigen en 65-80-jarigen beschikten respectievelijk 63 procent en 59 procent over een tablet.

Bron: Telecompaper  Auteur: Maarten van Vliet

Lees hier het hele artikel.

Nieuws Rss

CoderDojo Dokkum krijgt vervolg in najaar 2017

19-06-2017 CoderDojo Dokkum krijgt vervolg in najaar 2017

Goed nieuws: CoderDojo Dokkum gaat door! Na de zomerperiode zal CoderDojo… Lees verder

Klik hier voor meer nieuws

Partners & klanten

De Sionsberg
Bekijk al onze referenties